Algemeen

Toestemmingsformulier voor ingreep

Download het formulier via onderstaande link.

Toestemmingsformulier voor ingreep

Ik Draag Een Gips, Op Wat Moet Ik Letten?

Tekst volgt

Preoperatief Anesthesieformulier

Download het formulier via onderstaande link.

Preoperatief Anesthesieformulier

Externe Fixator

tekst volgt

Dagziekenhuis Kinderen - Brochures

Download het formulier via onderstaande link.

Dagziekenhuis Kinderen - Brochures

Dagziekenhuis Chirurgie

Download het formulier via onderstaande link.

Dagziekenhuis Chirurgie - Brochures

Wratten - Info En Behandeling

Wat met de wrat?
 • Wratten verdwijnen meestal spontaan

 • Wratten komen heel vaak voor, in het bijzonder bij kinderen. De meeste verdwijnen spontaan binnen de twee jaar.

Wratten zijn vleeskleurige of bruinachtige gezwelletjes, veroorzaakt door besmetting met een virus, het humane papillomavirus. De tijd die verloopt tussen de besmetting en het verschijnen van een wrat kan drie tot zes maanden duren. Het virus stimuleert de huidcellen tot ongeremde celgroei. Aangenomen wordt dat de besmetting optreedt via direct lichamelijk contact met een wrat of via besmette voorwerpen.

Wratten komen vooral voor bij kinderen tussen 5 en 15 jaar. In die leeftijdscategorie heeft één op tien kinderen wratten. Sommige kinderen blijken gevoeliger voor wratten dan andere. De gezwelletjes komen vooral voor op de handrug en de vingers. Bij nagelbijters en duimzuigers ziet men soms groepjes wratten op de nagelriemen. Wratten kunnen echter ook voorkomen op de benen, de armen en op het gelaat. Ze zijn meestal niet pijnlijk, behalve de voetzoolwratten en de wratten die aan de binnenkant van de vingers zitten. In dit laatste geval doen de wratten pijn wanneer het kind iets stevig vastpakt;

Vele soorten

Met onderscheidt vier soorten wratten; de gewone wrat, de voetzoolwrat, de vlakke wrat en de genitale wrat.

 • De gewone wrat is rond, scherp begrensd. Er zijn meestal meerdere wratten, vooral aan de handen, soms op de knieën; ellebogen en het gezicht.

 • De vlakke wrat is glad, vlak en slechts enkele millimeters groot. Het is een huidkleurig of lichtbruin bobbeltje. Ze komen voornamelijk voor op gezicht, armen en benen.

 • De genitale wrat komt rond de anus en/of geslachtsorganen voor. Ze worden voornamelijk bij volwassenen aangetroffen. Overdracht van het virus kan via seksueel contact plaatsvinden. Voor volwassenen met deze wrat is het van belang dat ze ook op andere seksueel overdraagbare aandoeningen worden onderzocht en ook hun partner.

Bij de voetzoolwratten onderscheidt men twee types: de mozaïekwrat ( die zicht oppervlakkig uitbreidt) en de doornwrat ( pijnlijk en in de diepte groeiend) In tegenstelling tot de gewone wrat is behandeling wenselijk. Voetzoolwratten kunnen pijnlijk zijn en hebben bovendien minder de neiging om spontaan te verdwijnen.

Natte vloeren in zwembaden en gemeenschappelijke douchecellen spelen waarschijnlijk een rol in het verspreiden van voetwratten. Men kan de kans op besmetting dan ook voorkomen door de voeten goed te wassen en af te drogen na het zwemmen en bij gebruik van gemeenschappelijke douchecellen slippers te dragen. Het goed droog houden van de voeten door het dragen van katoenen sokken en goed zittende schoenen, vermindert eveneens de kans op voetwratten. Op blote voeten sporten in een sporthal zou daarentegen geen invloed hebben op het ontstaan van voetwratten.

Behandelingsmogelijkheden

Bij wratten die niet hinderen en niet esthetisch storend zijn, kan men gewoon afwachten. In bijna 7 gevallen op 10 verdwijnt de wrat immers vanzelf binnen de twee jaar. Wanneer een behandeling toch wenselijk is, is deze erop gericht het weefsel van de wrat volledig te vernietigen, vermits de cellen van de wrat volgestouwd zitten met het virus. Dit vernietigen kan op verschillende manieren;

Met aanstipvloeistof De oudste behandeling van wratten zijn de aanstipvloeistoffen of –zalven op basis van salicylzuur, formaldehyde of glutaaraldehyde. Deze stoffen oefenen een verwekend effect uit op de verhoornde huid van de wrat, maar ze zijn tevens bijtend voor de normale omringende huid. Daarom moet men altijd zeer voorzichtig zijn en de aanstipvloeistof precies op de wrat aanbrengen. Bij voorkeur wordt de omringende huid afgedekt met zinkolie of zinkzalf. De aanstipvloeistof moet één tot twee keer per dag worden aangebracht, meestal onder een pleister. De effecten van deze therapie zijn wisselend. Geduld is noodzakelijk, zeker bij grote wratten. Het kan immers verschillende maanden duren vooraleer de wrat volledig verdwenen is.

Met vloeibare stikstof Dit is momenteel de meest gebruikte behandeling; vloeibare stikstof leidt tot weefselbeschadiging door bevriezen. Door de wrat met vloeibare stikstof in aanraking te brengen, worden de cellen vernietigd en ontstaat een blaasje onder de wrat. Behandelen met vloeibare stikstof is efficiënt op voorwaarde dat de wrat niet te uitgebreid is. Nadeel van deze aanpak is dat het pijnlijk is, zowel tijdens als na de behandeling. Doorgaans moet men in verschillende sessies behandelen. Bij wratten in de buurt van de nagels wordt liever afgezien van deze methode omdat vloeibare stikstof de nagelriem blijvend kan beschadigen.

Wegbranden Het elektrisch wegbranden van wratten is doeltreffend, maar erg pijnlijk. Kinderen brengt men daarom soms onder verdoving

.

Uitlepelen Een beperkt aantal kleine wratjes kan men ook ‘uitlepelen’. Deze techniek wordt toegepast onder lokale verdoving.

Lasertherapie Bij wratten die hardnekkig weerstand bieden tegen de behandelingen, kan men nog lasertherapie overwegen.

Besluit
 • Elk kind met wratten uit het zwembad houden is een onbegonnen taak.

 • Het is aan te raden na het zwemmen de voeten onder de voetsproeiers of in de voetbadjes goed afspoelen.

 • Kinderen moeten twee handdoeken meebrengen voor het zwemmen. Eén handdoek om op te staan in de kleedkamer en één handdoek om zich af te drogen. Opletten dat de ‘afdrooghanddoek’ niet op de grond ligt. Tenslotte is het belangrijk de voeten en vooral tussen de tenen goed afdrogen, teen voor teen met de ‘afdrooghandoek’. Na het afdrogen van de voeten onmiddellijk de kousen en schoenen aandoen zonder nog op de vloer te staan.

 • Voor kinderen die zeer gevoelig zijn aan wratten kan geadviseerd worden plastiek schoenen of badslippers te dragen van zodra ze uit het water komen.

 • Het kan een bijkomende preventieve maatregel zijn om de dag van het zwemmen bij thuiskomst de voeten te wassen met Iso-betadine zeep. Inzepen, vijf minuten ingezeept laten en dan afspoelen en goed drogen.

 • Controleer zelf regelmatig de voeten van uw kinderen op wratten.

Dr. K. D’hoore